Catering – najlepsze menu na spotkania służbowe
Catering – najlepsze menu na spotkania służbowe: spotkania firmowe, niezależnie od branży i charakteru, zyskują na jakości, gdy mają zaplanowaną część w formie poczęstunku dla gości. Przez pewien czas można zaczerpnąć świeżego powietrza przy kawie, czy herbacie, a przy okazji przekąsić coś pysznego. Jeśli dana firma organizuje spotkanie biznesowe, odczyt lub konferencję, a nie chce przy tym zorganizować choćby najbardziej symbolicznego poczęstunku, nie ma prawa nazywać się profesjonalną.
Niezależnie z jakiej okazji podejmujemy gości, przygotowanie dla nich cateringu jest wyrazem szacunku i po prostu przejawem dobrego wychowania. Szczególnie poleca się catering dla firm, który nie jest tani, a niesie ze sobą wiele możliwości stworzenia unikalnego poczęstunku, gdzie nie skończy się jedynie na kawie i herbacie. Firmy cateringowe działają już właściwie w każdym polskim mieście. Warto korzystać z ich usług, ponieważ tego rodzaju współpraca jest z pewnością odciążeniem od samodzielnego organizowania części nieoficjalnej. Do niedawna zajmowały się tym sekretarki firmowe. Dziś, na szczęście można zatrudnić kogoś z zewnątrz.
Catering dietetyczny na ważne uroczystości firmowe
To, co znajdzie się na stole z poczęstunkiem, jest przed danym spotkaniem konsultowane między dwiema firmami, czyli firmą obsługiwaną oraz firmą cateringową. Zazwyczaj szybko w takich sytuacjach dochodzi się do konsensusu. Menu wybranych firm cateringowych potrafi być na tyle szerokie, że nie ma większych problemów z podjęciem jasnej i szybkiej decyzji. W tej chwili, w dziedzinie cateringu, rezygnuje się już z przystawek ciężkich, stawiając tym samym na lekkie i smaczne przekąski, które możemy jeść palcami, niekoniecznie sztućcami. Profesjonalny catering dla firm do przygotowania przekąsek stosuje niezliczone ilości świeżych warzyw, a także owoców. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby na stół szwedzki w czasie przerwy w imprezie trafiła także ciepła zupa w dużej wazie. Jest to rozwiązanie bardzo korzystne zwłaszcza w sytuacjach, gdy spotkanie biznesowe odbywa się w czasie jesiennego chłodu lub mroźnej zimy. Goście dzięki ciepłej zupie z łatwością będą mogli się rozgrzać.
Lekko, smacznie, ale z gustem!
Profesjonalny catering dla firm komponuje poczęstunek tak, by po skosztowaniu specjałów gość nie czuł się nadmiernie obciążony i w każdej chwili miał ochotę na coś jeszcze. Świetnym rozwiązaniem cateringu dietetycznego są np. kanapki z chleba pszennego ze świeżymi warzywami, jajkiem, wędliną lub serem pleśniowym z dodatkiem orzechów. Wystarczy, że gość zaproszony na imprezę firmową zje 3 – 4 takie kanapki i już czuje się syty. Apetyt zostaje zaspokojony, więc można już skupić się na dalszej części konferencji. Najgorsze, co może spotkać naszych gości, to słuchanie odczytu z pustym żołądkiem. Nie można dopuścić do tego, by gościom zaproszonym na ważny odczyt w trakcie spędzania czasu na sali konferencyjnej burczało w brzuchu. Kawa jest niezwykle ważna. Nie każdy pije kawę w formie klasycznej, czyli typowo czarną, bez mleka i cukru. W dużych, metalowych termosach powinno znaleźć się tyle kawy, aby starczyło dla wszystkich, także na ewentualne „dolewki”. Obok termosów umieścić trzeba saszetki z cukrem oraz kubeczki ze skondensowanym mlekiem. Każdy gość obsłuży się wedle własnego uznania.
Deser osładza stosunki!
Deser w czasie poczęstunku na imprezach firmowych ma duże znaczenie. Kawę przyjemnie będzie czymś przegryźć. Deser serwowany na imprezie firmowej dla gości z zewnątrz wcale nie musi być wyszukany. Czasem wystarczą zwykłe ciastka przekładane kremem. Kruche specjały i cukierki „krówki” są najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o wybór deseru, który wszyscy lubią i na który wszyscy się skuszą. Kawa podczas imprez firmowych w towarzystwie słodyczy smakuje zupełnie inaczej. Nie można zapomnieć o tym, że wszystkie specjały spożywcze i przygotowane dania na catering dla firm muszą znaleźć się na ładnych i estetycznych naczyniach. Podczas imprezy firmowej ważnej marki nie można dopuścić do tego, aby goście spożywali poczęstunek na naczyniach jednorazowych. To nie spotkanie bezdomnych, ani impreza festynowa, tylko firmowy event, gdzie obowiązują pewne zasady i jasne reguły.
Lekka organizacja i mniej kłopotów
Największym plusem dla korporacji współpracujących z firmami gastronomicznymi, oferującymi między innymi catering dla firm, jest wolność od prozaicznych czynności organizacyjnych. Za dowóz zamówionego poczęstunku, a także naczyń, odpowiada jedynie firma zewnętrzna. Ona także sprząta cały bałagan już po zakończonym evencie. To prawdziwa wygoda, że nie trzeba nikogo z korporacji zadręczać tym, by posprzątał, zawiózł, dowiózł. Trzeba jedynie monitorować całość współpracy, aby mieć pewność, że na czas wszystko dotrze i zostanie przedstawione naszym gościom na najwyższym poziomie. Korzystanie z cateringu stało się w firmach zachodnich normą na długo, zanim tego rodzaju rozwiązania pojawiły się u nas. Jeszcze kilka lat temu statystyczny Polak za bardzo nie wiedział, czym tak naprawdę jest catering w praktyce. Dziś wiele się zmieniło.